Rawatan Gigi

Professor Dr. Rahimah Abdul Kadir
( BSc, DDS, MSD, MPH, DrPH )

Rawatan awal dapat mencegah kerosakan gigi yang serius.Jika gigi anda berlubang,ia boleh merebak kelapisan dentina yang menyebabkan gigi terasa sakit. Gusi akan bengkak. Pada tahap yang lebih serius gigi anda terpaksa dicabut.

Karies gigi atau gigi berlubang boleh dirawat dengan kaedah tampalan. Sebelum rawatan dilakukan segala kotoran dari lubang gigi akan dikeluarkan dengan menggunakan alat khas dan ditampal menggunakan sejenis logam.
Jika karies gigi merebak ke lapisan pulpa, rawatan endodontik atau rawatan akar akan diberikan. Bahagian yang berlubang itu akan dibersihkan sebelum rawatan itu dijalankan.

Lazimnya, rawatan endodontik akan menyebabkan gigi itu menjadi lemah dan mudah patah.

Bagi mengatasi masalah itu rawatan korona akan dilakukan. Kaedah rawatan itu ialah dengan menipiskan bahagian korona gigi dan kemudian digantikan dengan logam yang disalut porcelain. porcelain akan diwarnakan mengikuti warna gigi asli.

Bagi yang lebih dewasa, kehilangan beberapa batang gigi kekal boleh diganti dengan menggunakan gigibuatan separa atau gigi palsu.
Kehilangan gigi pada tahap awal akan menyebabkan gigi kekal tumbuh berlapis dan tidak teratur.Mereka yang mengadapi masalah itu perlu mendapatkan rawatan orthodontik apabila berumur 10 tahun atau setelah semua gigi kekal tumbuh.

Dalam rawatan ini, beberapa batang gigi kekal perlu dicabut untuk memberi ruang kepada gigi yang berlapis. Ia akan ditarik supaya gigi itu teratur mengikut susuan yang betul. Alat yang digunakan untuk menarik gigi dipanggil braces. Rawatan orthodontik mengambil masa sekurang-kurangnya dua tahun.

Anda perlu tekun menjaga kebersihan mulut kerana makanan mudah melekat pada celahan braces. Bagi anda yang mempunyai masalah mulut berbau busuk dan gusi berdarah, rawatan periodontik amat diperlukan. Dalam rawatan ini,gigi anda pelu menjalani rawatan scaling. Scaling dilakukan untuk mengeluarkan kalkulus atau sisa makanan yang menjadi keras.

Rawatan itu akan menyebabkan gusi anda berdarah sedikit. Anda dinasihatkan berkumur-kumur dengan air garam suam. Sekiranya tidak melakukan rawatan awal,gigi anda akan menjadi longgar sehingga terpaksa dicabut.
 
 
 
 
About MDA
 
From the Announcement Banner
 
Affiliate Bodies
SCODOS
 
Dental Students Centre
Public Free Access
 
 
MDA Member
 
Services
MALAYSIAN DENTAL ASSOCIATION
54-2 (2nd Floor) Medan Setia 2
Plaza Damansara, Bukit Damansara, 50490 Kuala Lumpur
Tel: 603-20951532, 20951495
Fax: 603-20944670
Website: www.mda.org.my
Email: mdaassoca@mda.org.my (active 10/12/2013)

facebaook twitter

Copyrights by Malaysian Dental Association.
Web Hosting and copyrights are the property of VIVOHUB
Report to Webmaster